trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs

Kriminālā eneagramma.

Tie, kuri mani zin izcili tuvu, zin arī to, ka esmu riktīga kriminālo seriālu fane. Mīlu dienas beigās "iegrimt" dažnedažādu kriminālo mīklu atminēšanā. Zinu, ka šāda kaislība piemīt vēl vienam otram, nolēmu ieinteresēt kriminālos ekspertus arī eneagrammā, izmantojot šo āķi (mīļie eksperti, plašāku eneatipu aprakstu skatiet, klikojot uz katra eneatipa virsraksta, bet vairāk par eneagrammu, skatiet, klikojot uz šiem vārdiem)

Pirmais eneatips

Apsēsts ar kārtību un vēlmi dzīvot ideālā pasaulē. Protams, kārtīgā pasaulē. Izmeklētājs, kurš sava čemodāna kārtošanai pieiet ar tādu pašu rūpību, kā mikroķirurgs acs plakstiņa operācijai. Nemaz nerunājot ar savu, izcili kārtīgo ūsu kopšanu. Protams. pieminot ūsas, visiem top skaidrs, ka runa ir par "Mr. Erkilu Puaro"


Otrais eneatips

Mīļš un visu mīlēts. Cilvēku cilvēks, kuram rūp kolēģu labsajūta un kurš ir gatavs pieskatīt savas sen šķirtās sievas suni.  Mīl, ļot mīl ar visiem parunāt. Tā, pa mierīgo. Pat ar tiem, kas jau miruši. Ak. "Broukenvuda"! Nezinu nevienu citu pasaules valsti, kurā izmeklētājs varētu būt 2.eneatipa pārstāvis. Jo tikai Jaunzēlandē ir tik maigs klimats, lai par eņģeļiem kļūtu teju visi. Ar nelieliem izņēmumiem, protams.


Trešais eneatips

O. Šeit mums ir darīšana ar šiku aprēķinu, skaistiem izgājieniem un apbrīnas pilniem izsaucieniem.  Dinamika, fons, nopietnība un it kā pārcilvēcīgas spējas visu...paveikt izcili. Ak. Viņš. Kā es vēlētos nokļūt šī varoņa skavās! Ak. Tiešām daudzām meitenēm tas izdodas. Katrā sērijā šim varonim ir cita meitene. Jā. Runa ir par Bondu. Džeimsu Bondu.


Ceturtais eneatips

Ou....cik žēļ, ka esam jau pusē. Nu. gandrīz, bet vienalga žēl. Ir tādas kā skumjas par visu to, kas notiek, par visu, kas noticis...un diez vai, kas labs notiks arī tur, tajā nākotnē, kurā tik ļoti gribētos reiz nokļūt. Tajā izsapņotajā, ideālajā, skaistajā un absolūti unikālajā. Nevienam no kriminālās ekselences fonda (piedodiet par šo klišeju) nav bijis tik skarbs liktenis kā seriāla "Nikita"galvenai varonei. Nepatiesi apsūdzētai, ar varu piespiestai, mīlestības objekta bezjūtības nomāktai un regulāri nenovērtētai no uzdevumu sniedzēju puses. Pat skaņas celiņš seriālam ir unikāls. Nu, kur vēl ir kriminālais seriāls ar Depeche Mode romantisku skumju sajūtu radošu mūziku?


Piektais eneatips

Galva, galva, galva. Fakti, fakti, fakti. Absolūta noslēgšanās no visiem iespējamajiem traucēkļiem, pievēršoties tam, kas interesē visvairāk un visdziļāk. Dziļdziļi. Un atrast sakarības. Nodoties eksperimentiem ar savu ķermeni. Ignorēt apkārtējo mīlestības (vai draudzības) izpausmes, bet sasniegt žilbinošu rezultātu- izceļot vainīgo gluži kā burvju māksliniekam trusi no cilindra. Protams, to var tikai ģēnijs. Un tāds mums ir tikai viens. Mr.Šerloks Holms. Ak. Un dievīgais Kamberbedžs tik lieliski tiek galā ar šo lomu. Gandrīz tik pat labi, kā padomju laika seriāla aktieris, kuram nu nekādi nevaru atcerēties uzvārdu...bet balsi, to gan. Šerlokam ir tieši viņa balss, vai ne?


Sestais eneatips

Bāc! Varētu padomāt, ka bailīgajiem kriminālajā jomā nav vietas. Tomēr, nē. Padomājiet, vēlreiz. Tur ir ļoti daudz ko darīt tiem, kuriem ir bail. Tā taču ir reāla iespēja būt tuvumā visam tas, kas biedē. Un tas jau ir daudz drošāk. kā būt vienkāršam pilsonim, kurš neko ne zin, ne var arī kā ietekmēt. Ir vairāki seriāli ar 6.eneatipa pārstāvjiem, bet vismīļākais man ir- "Inspektors Lūiss"


Septītais eneatips

Interesanti, kas gan varētu būt interesants kriminālās tēmās tiem, kuriem par visu svarīgāk, lai viss ir interesanti? Kā, kas? It viss! Viss ir interesanti! Tur tiiiiiik daudz kā. Kārtība? Nu, kam gan vajadzīga kārtība, tamdēļ ir visādu citādu eneatipu pārstāvji, kuri to spēj nodrošināt. Galvenais, lai ir jautri. Prātā nāk vairāki jautri, viegli un īsi kriminālseriāli: "Maļjorkas policija" (pie reizes var paskatīt, kā veidojas 7. un 1. eneatipu attiecību dinamika), "Šerloka un Hatavejs" , "Agata Reizina".


Astotais eneatips

Cīnītājs par taisnību. Nežēlīgs pret noziedzniekiem, bet bezgala labsirdīgs pret savējiem. Augstu novērtē drosmi, bet necieš gļēvumu. Pārkāpj likumus un neievēro noteikumus, jo paši ļoti labi zin, kā ir jārīkojas. Jo viņi ir paši, paši.-nu, ziniet. Būt šāda inspektora komandā, tas vienlaicīgi ir gan izaicinājums, gan nenovērtējama pieredze. To ne visi var izturēt, bet esot tur, ir iespēja gūt nenovērtējami daudz. Lai nebūtu sajūtas, ka sievietes šai sarakstā pilda tikai raudošas vai vieglprātīgas lomas, pievienoju seriāla "Vera" galveno varoni  un, protams, klasika šai sarakstā ir "Inspektors Džordžs Džentlijs", kur par maigu (gentle no angļu val.-maigs) nu nekādi nenosauksi.


Devītais eneatips

Par šo domāju visilgāk. Kaut kā nedevās man rokā tēls un seriāls. It, kā atrodu, bet nē. Izslīd no pirkstiem un ieslīd kāda cita eneatipa uzvedības aprakstā. Domāju, domāju, līdz atcerējos par vienu- hameleonu. Speciālistu, kurš prot izcili visiem pielāgoties un nekad nevienam nenodara pāri. Kuru īsti neviens pat nemana, jo viņš pamanās tā saplūst ar vidi kā balts susurs ar sniegu. Runa ir par seriālu "Emulātors"". Bez gala mīļš un netverams galvenais varonis, kura galvenais uzdevums bija palikt pašam sev. Visādi viņam tai seriālā iet. Galvenais, lai miers uz Zemes un cilvēkiem labs prāts.

Priecāšos, ja pievienosiet savu skatījumu šajā jomā. 

Visādi citādi, lai jauka skatīšanās!

p.s. gribiet zināt ko vairāk- apsveicu sevi. Esmu savu mērķi, ieinteresēt eneagrammā, sasniegusi :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru