trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs

Elle, bruģis, labie nodomi. Eneagramma

Šo ierakstu mani pamudināja, kāds man adresēts ieraksts sociālajos tīklos. "Ar pajoliņu labajiem nodomiem esot bruģēts ceļš uz elli". Gribēju jau rakstīt, ka priecājos par gana precīzu eneagrammas (zināšanu, kuras popularizēju) alternatīvā nosaukuma noformulējumu, bet tad sapratu, ka ar šo ierakstu nesasniegšu vēlamo mērķi. Tā, nu tapa šis raksts. Garāks un dziļāks ieskats ellē, labajos nodomos un bruģētajā ceļā. Par pajoliņiem gan neizteikšos, lai šis vērtējums paliek katra paša zināšanai un saprašanai.

Eneagrammas teorija uzskata, ka mazulis pasaulē nāk ar noteiktu uzdevumu un spējām šo uzdevumu risināt. Citiem vārdiem to varētu dēvēt par misiju un gēnu komplektu. Mazulis, nonāk vidē, kur  viena vai otra iemesla dēļ, izvēlētā uzvedības stratēģija sava uzdevumu (misijas) īstenošanai tiek noraidīta (apspiesta) un mazulis, lai izdzīvotu, pieņem lēmumu mainīt uzvedības stratēģiju, cerot, ka šī otrā stratēģija palīdzēs īstenot misiju. Tomēr visbiežāk rezultāts nesniedz gaidīto- drīzāk pretēji, tiek panākts pilnīgi pretējs stāvoklis vēlamajam, no kura bēgot, tiek pastiprinātā kļūdainā stratēģija, kas atkal pastiprina rezultātu....un tā tālāk un tā joprojām. Tāds kā neizbēgams vāveres ritenis, kurā mūkot no kaut kā visu laiku dzenies tam pakaļ. Runājot augstāk minētā sociālā tīkla ieraksta autora vārdiem, cilvēks nonāk ellē. Labo nodomi šai teikumā spēlē misijas lomu, savukārt bruģis ir tā kļūdaini izvēlētā rīcības stratēģija. Ceru, ka šo shēmu izskaidroju pietiekami skaidri. Ja, nē, tad turpiniet lasīt par to, kā šīs shēma: labie nodomi, bruģis, elle strādā katra eneatipa gadījumā.

 EneatipsLabais nodomsBruģis  Elle Atpakaļceļš
 1. Pilnība Nosodījums Pašierobežošana
(dusmas)
 Miers
 2. Žēlsirdība 
(Brīvība)
 Pateicība Lepnums Pieticība
 3. Slava
(Cerība) 
 Godkāre Pašapmāns Godīgums
 4. Skaistums
(Vienotība) 
 Skumjas Skaudība Vienlīdzība
 5.Viedums  Norobežošanās Skopums Dāsnums
 6.Drošsirdība
(Ticība)
 Šaubas Bailes Drosme
 7. Spēle 
(Klātbūtne)
 Plānošana Negausība Skaidrība
 8. Spēks 
(Patiesība)
 Taisnīgums Iekāre Nevainība
 9. Harmonija
(Mīlestība)
 Bezdarbība Slinkums Enerģija

Pirmais eneatips, jeb es tikai gribēju, lai viss ir kārtībā

Pirmā eneatipa labais nodoms ir pilnveidot pasauli. Bērnībā pieņemtā lēmuma dēļ, par piemērotāko ir atzīta kritizēšana. Diemžēl sevis un apkārtējo kritizēšana noved ellē- pašierobežošanā, kas ir visnotaļ destruktīvs un sāpīgs stāvoklis.

Otrais eneatips, jeb žēlsirdība glābs pasauli

Otrā eneatipa labais nodoms ir mīlēt bez nosacījumiem, brīvi dot, negaidot neko pretī. Bērnībā pieņemtā lēmuma dēļ par piemērotāko tapa izvēle kļūt par aprūpētāju gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Diemžēl koncentrēšanās uz citu vajadzībām noved ellē- lepnumā. Pastāvīga vajadzībā pašapliecināties- es esmu tik labs, kad palīdzu citiem.

Trešais eneatips, jeb dzīve pati par sevi jau ir sasniegums

Trešā eneatipa labais nodoms ir parādīt ikviena dzīves elementa vērtību, pierādīt, ka esības fakts jau pats par sevi ir svinēšanas vērts. Bērnībā pieņemta lēmuma dēļ par piemērotāko ir tapusi izvēle spēlēt veiksminieku, pielāgojoties ikvienai situācijai, kur vien būtu iespējams plūkt uzvarētāja laurus un kert apbrīnas pilnus skatienus. Dzīšanās pēc viltus slavas aizdzen trijniekus ellē- pašapmāns. Pastāvīgā vajadzība būt pašam, pašam labākajam, nemitīgais uzmanības un novērtējuma pieprasījums noved pie tā, ka trijnieki vairs nezin, kas viņi paši ir. Ko viņi paši patiesi vēlas. Patiesi. Nevis, lai spīdētu sabiedrības acīs.

Ceturtais eneatips, jeb pasaule ir skaista savā vienkāršībā

Ceturtā eneatipa labais nodoms ir izcelt pasaules skaistumu, atklāt tās dziļumu un ikviena tās aspekta unikalitāti. Bērnībā piedzīvotā dēļ, četrinieki pieņem lēmumu radīt šādu pasauli mākslīgi, slīpējot savu prasmi dramatizēt katru sīkumu. Intensīvo pārdzīvojumu meklējumi aizved uz četrinieku elli- skaudību. Tā ir neizturama sajūta, apzināties, ka visiem citiem ir tas, kā nav viņiem. 

Piektais eneatips, jeb tev ir viss, kas tev vajadzīgs

Piektā eneatipa labais nodoms ir izcelt visa Visuma resursu pieejamību. Visi resursi mums ir pieejami, ja izmantojam transpersonālo pieeju. Agrā bērnībā pieņemtā lēmuma dēļ piecinieki ir pieņēmuši lēmumu norobežoties, tomēr šis lēmums neļauj

Manā skatījumā viens no lielākajiem eneagrammas plusiem ir tas, ka šajā teorijā tiek par vispārcilvēciskām vājībām un darbu ar tām. Un nevis vienkārši runāts, bet skaidrotas sakarības un iemesli. Neviena no citām psiholoģiskajām teorijām man nav devusi tik dziļu un plašu skatījumu uz cilvēka psihi. (Aicinu neticēt man, bet pārbaudīt to pašiem. Tas būs to vērts!!!) Eneagrammā runā par jēdzieniem, kas ir pazīstami visām lielākajām pasaules reliģijām. Tāpat eneagrammā iekļaujas mūsdienās populāro psiholoģijas teoriju pamatnostādnes. Vēl vairāk, bieži vien jaunākajos zinātniskos pētījumos pierādīti fakti jau sen ir bijuši pazīstami eneagrammas skolniekiem. Tādās reizēs mēdzu sacīt: "Zeme riņķoja ap Sauli pirms to pierādīja zinātnieki."

Aicinu iepazīt eneagrammas pasauli un praktiski iepazīt, kā tas ir - mainīt savu skatu punktu un uzvedību.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru