trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs

9 dažādi iemesli mīlēt

Raksts sagatavots pēc www.veselam.lv lūguma un tur arī pirmo reizi publicēts.


Mēdz sacīt,  ka katram cilvēkam kaut kur ir otra pusīte. Tikai jāatrod. Viens atrod. Otrs nemeklē. Bet trešais tā aizraujas ar īstās pusītes meklējumiem, ka attopas dziļā vecumā vientuļniekos ar veselu “bijušo” sarakstu. Kā īsti rīkoties:

  • izvēlēties visu mūžu meklēt īsto (neīstos pametot);
  • visu mūžu ciest netīkamās attiecībās (atbildību noveļot uz karmu, partneri, vecākiem, pašvaldību, krīzi utt.);
  • doties pie pareģa (zīlnieka, astrologa, numerologa utt.) , lai izskaitļotu speramos soļus un virzienu;
  • aktīvi mainīt (lasi: audzināt) esošo partneri;
  • mainīties un augt pašam.

Šķiet, pēdējo opciju izvēlas retais, jo mainīties pašam taču ir tik nekomfortabli, ilgi,… un, kas nav mazsvarīgi, arī dārgi. Kā zināms, individuālo attīstību veicinošas prakses itin nemaz nav lēta nodarbe- darbs ar psihologu, kouču, dažādu treniņu un grupu nodarbību apmeklējumos iespējams iztērēt visu savā rīcībā esošo kapitālu. Pie kam ne vienmēr tas sniedz gaidīto rezultātu.  Ko darīt, lai ieguvējos būtu pēc iespējas vairāk ļaužu? Pavisam vienkārši- izmantot attiecības kā personīgo izaugsmes instrumentu. Liela daļa psihologu atzīst, ka dzīvas un reālas attiecības ar partneri ir vislabākā vieta izaugsmei. Šai pieejai lieliski līdz sevis un partnera iepazīšana. Kā tas būtu- iepazīt sevi, atklāt savas ēnas puses un apņemties tās iznest gaismā? Kā būtu, ja partnerim vairs nevajadzētu uzminēt Tavas vēlmes, vai dusmu iemeslus. Kā būtu, ja Tu apzinātos to, kamdēļ partneris pazūd neko nepasacījis, nemitīgi alkst Tavas atzinības, teju, vai visu dienu var pavadīt izklaidējot nejauši ieklīdušus draugus utt. utjpr. Kā būtu, ja Tu, iepazinis sevi, varētu palīdzēt to izdarīt arī partnerim? Augt un attīstīties kopā? Ja šis piedāvājums Tev šķiet vilinošs, tad esiet laipni lūgti, eneagrammas zinību pasaulē. Eneagramma ir zinības par deviņām dažādām slēptām cilvēciskām motivācijām, kuras vada mūsu dzīvi un izskaidro,  kamdēļ mēs esam tik atšķirīgi. Šīs zinības ļauj paskatīties pašam uz sevi un citiem jau ar pilnīgi citu skatījumu un apzināties tos iemeslus, kas ir likuši Tev iemīlēt savu partneri, kā arī tos, kas varētu būt jums kaitinoši attiecībās. Piedāvāju nelielu ieskatu šajā tēmā- stāstu par deviņiem eneatipiem (tā sauc dažādos personību tipus eneagrammas teorijā) un to, kas sagaidāms attiecībās ar tiem.

 
Uzzini, savu eneatipu intervijā!

Pirmais eneatips (perfekcionists vai reformators)

Šis ir viskārtīgākais eneatips. Šo cilvēku uzmanība tiek fokusēta uz to, kas ir pareizi un kas- nē (attiecībās, apkārtnē, tekstā, telpā utt); viņi dabīgi un bez piepūles spēj saskatīt nepilnības. Dzīve paiet nemitīgi visu uzlabojot saskaņā ar iekšējiem standartiem, kuri, ticiet man, ir visaugstākie. Slēptā motivācija ir dusmas, patiesā vēlme- padarīt pasauli pilnīgu.

Ja esi attiecībās ar pirmo eneatipu, visticamāk esi partnerī iemīlējis tā augstos morālos standartus un ētisko pamatu,  godīgumu, dabisko tieksmi uz kārtību, paredzamību, orientāciju uz detaļām, prasmi plānot un spēju loģiski risināt jautājumus. Tava dzīve kļūst paredzama un sakārtota. Katrai lietai sava vieta un katrs jautājums tiek apspriests pareizā formātā. Šķiet, ka beidzot ir izdevies nokļūt tajā žurnāla atvērumā, kur attēlota eleganta minimālisma stilā iekārtotā pasaule. Pat mušas šeit lido tikai saskaņotos virzienos un, visticamāk, ir saķemmētas.

Savukārt, kad rozā brilles nokrīt, tad Tu  šīs pašas partnera īpašības vari uztvert kā nosodīšanu, piekasīšanos, pārmērīgu kritiku un nespēju būt mierā ar rezultātu. Tu pamani, ka dzīvē trūkst jautrības un ka vienmēr visu laiku priekšplānā tiek izvirzīti pienākumi. Tev var sākt šķist, ka partneris Tevi nemitīgi kontrolē, patstāvīgi norādot Tev uz Tavām nepilnībām.


Uzzini vairāk vebinārā "1.eneatips un mīlestība"!

Otrais eneatips (aprūpētājs vai palīgs)

Šis ir visaprūpējošākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība tiek vērsta uz palīdzību citiem, citu vajadzību nodrošināšanu, nereti pat pirms tās tiek personīgi apjaustas. Viņi kļūst par absolūtu apkārtnes nepieciešamību un sajūt apkārtējo vajadzības tik akūti, ka pazaudē saikni paši ar savām vajadzībām. Slēptā motivācija ir augstprātība jeb lepnums, patiesā vēlme- iegūt brīvību mīlēt sevi un citus bez nosacījumiem.

Ja esi attiecības ar otro eneatipu, visticamāk esi partneri iemīlējis tā mīļuma, empātijas, dāsnās došanas un ciešās emocionālās saiknes dēļ. Tu pēkšņi esi nokļuvis Visuma centrā. Tu saņem atzinīgus vārdus un Tavas labākās īpašības tiek izceltas un skaisti raksturotas. Tavas vajadzības tiek nolasītas bez vārdiem un izpildītas. Gardākais kumosiņš pataupīts tieši Tev, bet Tavas kaites tiek rūpīgi un ar mīlestību ārstētas.

Savukārt, zaudējot rozā brilles, Tu atklāj, ka esi pilnībā nonācis partnera valgos, kur tiek kontrolēts katrs Tavs solis un jebkurš  kontakts ar kādu citu cilvēku var kļūt par greizsirdības scēnas iemeslu. Viņa vēlme Tev dot vietā un nevietā ir kļuvusi par apgrūtinājumu. Tevi pārņem sajūta, ka esi parādā, un gluži kā gadījumā ar neatdotu kredītu, esi kļuvis par aizdevēja  īpašumu.


Uzzini vairāk vebinārā "2.eneatips un mīlestība"!

Trešai eneatips (izcilnieks vai sasniedzējs)

Šis ir visefektīvākais eneatips. Šī eneatipa pārstāvju uzmanība tiek stingri fokusēta uz sasniegšanu un veiksminieka statusa iegūšanu un uzturēšanu. Viņi meistarīgi sasniedz visus iespējamos izcilības kalngalus un rūpīgi strādā pie sava tēla atspoguļošanas. Viņu dzīve ir kā nebeidzama apbrīnas vērta pašiņu galerija, kas  iedvesmo visus viņu sekotājus. Ja gribat zināt, kā efektīvi īstenot savus mērķus, kopējiet šo cilvēku stratēģijas. Slēptā motivācija ir pašapmāns, patiesā vēlme- cerība, ka tie ir mīlestības vērti tādi, kādi tie ir.

Ja esi attiecības ar trešo eneatipu, visticamāk esi partnerī iemīlējis tā enerģiju, veiksminieka domāšanas veidu, ātro reakciju un prasmi lieliski tikt gala ar jebkuru dzīves izaicinājumu. Tu piedzīvo ideālu aplidošanas periodu- ziedi, restorāni, pārsteigumi. Tas viss ir visaugstākajā līmenī un tiek pasniegts ar vēsu mieru. Tas ir gluži kā būt Bonda meitenei, vai Madonnas puisim. Dzīves standarti ir augsti un to īstenošana netiek atlikta.

Vēlāk Tu atklāj, ka partneris  vienmēr ir darbos un ir visīstākais darbaholiķis. Tu konstatē, ka viņam nepietiek laika attiecībām. Tu sajūties pamests, gluži kā lieta no saraksta “must have”, kas ir iegūta un nolikta uz plaukta, lai apkārtējie varētu to apbrīnot.

Uzzini vairāk vebinārā "3.eneatips un mīlestība"!

Ceturtais eneatips (traģiskais romantiķis vai individuālists)

Šis ir visradošākais eneatips. Visa uzmanība tiek veltīta tam, kā dzīvē pietrūkst. Kaut kas tāls un neaizsniedzams, ko iegūstot, dzīve kļūtu pilnīga. Tas, kas ir pieejams tepat un tūlīt, nav tas, kas der viņiem. Nē, tiem ir vajadzīgs kas īpašs un unikāls! Iespējams, nekad vēl nebaudīts un nesasniegts. Viņi ārkārtīgi novērtē emociju dziļumu un nepieņem uzspēlētību vai viltus vieglumu. Ik katrs dzīves izaicinājums vai šķērslis tiek uztverts kā dāvana, kas apliecina to, ka dzīve ir smaga un sarežģīta. Intensīvi pārdzīvojumi un saldkaislas skumjas ar sapņainu skatu tālumā. Sapņi un klusas nopūtas par to, kā bija kādreiz, vai par to, kā ir citiem.  Slēptā motivācija ir skaudība, patiesā vēlme-vienotība jeb veselums, kas liek sajusties mīlestības vērtam, kā daļai no visas pasaules.


Ja esi attiecības ar ceturto eneatipu, visticamāk esi partneri iemīlējis tā unikalitātes dēļ. Tu esi iepazinis interesantu un dziļu sarunu biedru ar unikālu skatījumu uz dzīvi, iespējams, atklājis tā talantus un neparastās spējas, kas aizrauj elpu. Ir bijušas reizes, kad partneris ir sniedzis Tev lielisku atbalstu sāpīgos brīžos, izrādot pārsteidzošu jūtību un Tavas situācijas izpratni. Gluži kā psihologa kabinetā, kur visam ir vieta.

Vēlāk Tu atklāj, ka partneris mīl gan norobežoties, gan vienlaicīgi turēt Tevi savā  tuvumā. Tu pēkšņi saproti, kā jūtas Grūdmūsvelcjūs no bērnu dienu grāmatas par dakteri Aikāsāp. Iespējams, Tev nācies piedzīvot partnera emociju uzplūdus vai pat partnera depresīvos stāvokļus.

Uzzini vairāk vebinārā "4.eneatips un mīlestība"!

Piektais eneatips (novērotājs vai  domātājs)

Šis ir visgudrākais eneatips. Lielākā daļa šo cilvēku dzīves notiek viņu domu pasaulē- prata pilī. Tur ir tik komfortabli, ka katrs negaidīts apmeklētājs tiek uztverts kā ienaidnieks. Tamdēļ visa šo cilvēku uzmanība naidīgi tiek vērsta uz to, ko tie cilvēki vēlas no manis? Cik daudz tiks no manis prasīts? Un vai man tas būs? Ir nepārejoša prasība pašam pēc savas telpas gan garīgā, gan fiziskā nozīmē. Viņi dod priekšroku būt novērotāja lomā. Mīl katru lietu rūpīgi apdomāt, tai skaitā emocijas. Slēptā motivācija ir skopums, patiesā vēlme- viedums, kad visas pasaules zināšanu resursi ir pieejami.

Ja esi attiecības ar piekto eneatipu, visticamāk esi partneri iemīlējis tā asā prāta, pašpietiekamības, patiesuma un spējas saglabāt skaidru galvu haotiskās situācijās, dēļ. Arī viņu izcilā spēja visas lietas dziļi apdomāt un skatīt no eksistenciālā viedokļa var būt aizraujoša.  Viņu miers, rezervētā attieksme pret jebko un ārējā nesatricināmība var būt patiesi apburoša.  Brīnišķais prāts- tā ir pasaule, par kuru daudzi pat nenojauš.

Vēlāk Tu vari sajusties noraidīts partnera vajadzības būt izolētam dēļ. Tu vari sajusties sāpināts un nesaprasts, jo partneris nespēj un nevēlas izrādīt patiesas un dziļas emocijas. Ar laiku var parādīties sajūta, ka esi pārāk dumjš šīm attiecībām.

 Uzzini vairāk vebinārā "5.eneatips un mīlestība"!

Sestais eneatips (šaubīgais vai lojālists)

Šis ir visreālākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība tiek fokusēta uz to, kas pasaulē ir potenciāli draudīgs vai reāli bīstams. Arī šie cilvēki veido plānus, tikai viņi ir īsti sliktā scenārija paredzētāji, lai jebkurā gadījumā būtu gatavi tam, kas varētu atgadīties.  Var būt ļoti bailīgi un izvairīgi, lai, tik, Dievs, nedod, nenāktos saskarties ar ko draudīgu. Pastāv arī pretējs variants, kad visa dzīves stratēģija tiek būvēta ap lietām, kuras ir draudīgas un izvairīšanās vērtas. Gluži kā tie suņi, kuri uzbrūk, jo ir nobijušies. Slēptā motivācija ir bailes, patiesā vēlme- ticība sev un pasaulei kā drošai vietai.

Ja esi attiecības ar sesto eneatipu, visticamāk esi partneri iemīlējis tā lojalitātes, stabilās uzskatu sistēmas, praktiskuma un rūpīgās plānošanas dēļ. Šķiet, ka esi saticis savu mūža partneri, jo tas dara visu un daudz, lai jūsu attiecības veidotos lēnām, pamatīgi un stabili. Līdz nāve mūs šķirs. Iespējams, tieši 6.eneatipa pārstāvji ir izdomājuši saderināšanās periodu, laulību līgumus, uzkrājošo apdrošināšanu un teikumu “7 reizes nomēri pirms griez”.

Vēlāk Tu sevi vari pieķert, ka  laiku pa laikam kļūsti par negatīvā notikuma scenārija galveno varoni. Negatīvisms var sākt kaitināt. Un galu gala  pēc 7 reižu mērīšanas, pienāk 77. mērīšanas reize, bet griezts, t.i. izteikts piedāvājums reģistrēt laulāto attiecības tā arī nenotiek.

Uzzini vairāk vebinārā "6.eneatips un mīlestība"!

Septītais eneatips (epikūrietis vai entuziasts)

Šis ir visjautrākais eneatips. Šo cilvēku dzīve ir pastāvīgi svētki. Visa šo cilvēku uzmanība tiek vērsta uz to, kas ir patīkami un uz to, kas būs nākotnē. Var pat teikt, ka viņi ir tie, kuri pastāvīgi tur atrodas- nākotnes cilvēki. Viņus interesē gandrīz jebkas, tamdēļ tie ir spējīgi vienlaicīgi fokusēties vairākos virzienos. Prieks, smiekli, jautrība, viss jaunais un interesantais, un, šķiet, ka dzīve sit augstu vilni tieši tur, kur ir viņi. Šie cilvēki meistarīgi prot izvairīties no sāpēm un negatīvām emocijām- tiklīdz, kā kaut kas aiziet greizi, tā viņu tur vairs nav. Slēptā motivācija ir negausība, patiesā vēlme- pilnīga būšana šeit un tagad, izjūtot katru esības mirkli.

Ja esi attiecības ar septīto eneatipu, visticamāk esi partnerī iemīlējis tā vitalitāti, spontanitāti, pozitīvismu, ideju pārpilnību, kaislību uz dzīvi, piedzīvojumiem un prieku. Tu pēkšņi atklāj, ka dzīve- tie ir nebeidzami svētki, gluži kā Jaunais gads vai Līgo vakars bez nākošā rīta galvas sāpēm. Šis optimistiskais entuziasms ir lipīgs, radot gaisīgu viegluma sajūtu. Jūs esat pāris, kurš glisē dažus soļus virs zemes. Jums viss ir iespējams, sasniedzams un izbaudāms.

Problēmas attiecībās var radīt partnera nevēlēšanās sastapties ar sāpēm un grūtībām. Šie ir mirkļi, kad partneris Tevi pamet. Bet vēl pirms šī skumīgā fakta, Tu vari sajusties noguris no partnera nepatstāvības un pārāk lielas fokusēšanās uz sevi.

Uzzini vairāk vebinārā "7.eneatips un mīlestība"!

Astotais eneatips (izaicinātājs vai  līderis)

Šis ir visspēcīgākais eneatips. Visa uzmanība tiek koncentrēta spēka un kontroles audzēšanai un saglabāšanai. Spēks ir tas, kas palīdz izdzīvot nedraudzīgajā pasaulē. Tiem piemīt talants aizraut un iedvesmot cilvēkus lielām un globālām pārmaiņām. Nereti pievēršas apkārtnes un apkārtējo stingrai kontrolei, pakļaujot visus savām iegribām. Slēptā motivācija ir iekāre, patiesā vēlme- patiesība, kurā neviens nav vainīgs.

Ja esi attiecībās ar astoto eneatipu, visticamāk esi partnerī iemīlējis tā drosmi, pārliecinātību un spēku. Viņa enerģiju iespējams sajust ar muguras smadzenēm. Tu jūties viņa tuvumā droši, gluži kā aiz mūra sienas. Grezna un bagātīga aplidošana karaliskā stilā- tas ir tas, ko pilnīgi noteikti piedzīvosi. Jo, jebkurā no gadījumiem Tavs partneris ir tas, kurš Tevi izvēlas un izrāda to ar satriecoši romantisku žestu palīdzību: miljons sarkanu rožu, šampanieša vannas, kaviāra pilni galdi un mežonīgs sekss. Ir reizes, kad pieķer sevi domājam: “Esmu nonācis Debesīs, un mans partneris šeit ir pats galvenais.”

Savukārt mirkļos, kad sajūti, kā partneris Tevi kontrolē, Tavas debesis var kļūt par ierobežojumu, bet, ja vēlēsities izrādīt vājumu vai pastāvēt uz savu neatkarību, vari pat nonākt ellē, jo šie partneri nodevību un  vājumu nepiedod. Agrāk bijušais dāsnais Dievs kļūst par neciešami kontrolējošu un izaicinošu Sātanu.

Uzzini vairāk vebinārā "8.eneatips un mīlestība"!

Devītais eneatips (starpnieks vai samierinātājs)

Vismierīgākais eneatips. Visa šo cilvēku uzmanība ir vērsta uz citiem. Viņu darbības iemesls ir apkārtējie un to vajadzības. Cilvēki, kurus lielākoties nepamana, jo tie lieliski saplūst ar apkārtni, radot ideālu vidi citu izpausmēm. Prot pieņemt visu tādu, kāds tas ir.  Ikvienam skatu punktam ir vieta. Ikvienam ir tiesības būt sadzirdētam. Jebkuras nesaskaņas ir iespējams atrisināt mierīgā ceļā. Tā saplūstot, respektējot un atbalstot citus, viņi paši sevi var pazaudēt pilnībā. Prokrastinācijas un pasīvās pretošanās eksperti. Oblomovs- tas ir skumjš stāsts par viņiem. Slēptā motivācija ir slinkums, patiesā vēlme – pilnīga būšana mīlestībā.

Ja esi attiecības ar devīto eneatipu, visticamāk esi partnerī iemīlējis tā pārpasaulīgo mierīgumu, jūtīgumu, spēju pieņem Tevi tādu, kāds esi, to, plūsmai līdzīgo stāvokli, kura Tevi pārņem, esot partnerim blakus. Tu viegli vari izteikt savu viedokli, organizēt aktivitātes, nodoties savām mīļākajām nodarbēm- it visa partneris Tevi atbalstīs bez ierunām.  Tu jūties saprasts, pieņemts, aprūpēts un apbrīnots. Tu esi nokļuvis elitārā sanatorijā- viss ir klusi, mierīgi, maigi un saskaņā ar Tavām vēlmēm.

Tomēr ar laiku Tevi var sākt kaitināt partnera lēnums, neizlēmība, partnera vēlme plūst pa dzīvi, nekur un ne pie kā nepiesaistoties. Pat Tavu vēlmju uzdošana par savējām var novest Tevi izmisumā. Savukārt partnera pasīvā pretošanās ir gluži kā cīņa ar medu. Kad pēdējo reizi pamēģināji iesist medum?

Uzzini vairāk vebinārā "9.eneatips un mīlestība"!


Kā redzams, ir tik daudz iemeslu iemīlēties…un tik pat daudz iemeslu attiecības pārtraukt. Eneagrammas zināšanas ļauj iepazīt savu slēpto motivāciju un apzināties to, kas var kļūt par iemeslu Tev svarīgu attiecību pārtraukšanai. Tas ir gluži kā iegūt savas dzīves lietošanas instrukciju, kuras pielietošana ir tikai Tavā ziņā!


Uzziniet abi savu eneatipu intervijā!

Vairāk un detalizētāk par katra eneatipa mīlestības līkločiem iespējams uzzināt vebināru ciklā "Eneagramma un mīlestība". Vairāk skatīt šeit>>

Attēls no personīgā arhīva.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru