Rabarberi- pirmsjāņu laika gardums. |
Vai zinājāt, ka rabarberus ēst visveselīgāk ir tieši pirms
Jāņiem? Pēc tam tajos esošo mikroelementu apkopojums (lasi –skābes) vairs neesot tik veselīgs. Nezinu, kur un kā
esmu tikusi pie šādas informācijas, bet zinu to kā likumu un tas mani
pamudināja rīkoties: “Eu, es taču vēl neesmu pamēģinājusi pagatavot rabarberu
saldējumu!” Pagājušajā gadā, pateicoties twiterim un apziņai par veikala palmu
eļļas saldējuma “veselīgumu” mani pamudināja iepazīt mājās saldējuma
gatavošanas pamatus. Vairāk par šo pieredzi skatīt šeit >>
P=N+V+S
(P)Pārmaiņas= (N)neapmierinātība ar esošo situāciju+ (V)vīzija par nākotni+ (S)konkrēti soļi.
(P)Pārmaiņas= (N)neapmierinātība ar esošo situāciju+ (V)vīzija par nākotni+ (S)konkrēti soļi.
Neapmierinātība= nekad dzīvē nebiju baudījusi “nāvīgi gardo”
rabarberu saldējumu.
Vīzija= iztēlojos saldenskābeno rabarberu garšu kombinācijā
ar iepriekšējā gada saldējuma meistardarbiem.
Konkrēti soļi= ar tiem nu nav problēmu interneta laikmetā.
Man to soļu sanāca aš` vai uz 4 lapām. Ar
vienu kopīgu piezīmi visu recepšu variantu beigās
“bīstami/nāvīgi/dievīgi gards”. Kārdinoši vai ne? Es izvēlējos lieliskāko rabarbersaldējuma
gatavošanas recepti. Skatīt šeit >>
Šoreiz nolēmu recepti izdrukāt. Datorpogu spaidīšana gatavošanas procesā, paši ziniet, ar ko var beigties. |
Piektdienas vakarā uz post-it lapiņas sarakstīju vīram
pirkšanas uzdevumu. Sarakstīju un brīnījos: tik vienkārši? Puslitrs saldā
krējuma, sešas olas, cukurs, šķipsniņa
kanēļa…un, jā, protams, rabarberi. Par rabarberiem aizdomājos, kaut kas man
lika šo lietu uztvert drusku ar bažām.
(IM)Ieradumu maiņa= (S)solis ārpus komforta zonas+ (S)solis ārpus komforta zonas+ (S)solis ārpus komforta zonas……
Bažas izrādījās pamatotas, kad sestdienas rīta izgāju dārzā:
mūsu lielais rabarbers bija palicis tikai vairs ar 2 kātiem. Meitas
rabarberveidīgo ēdienu gatavošanas eksperimenta rezultāts. Neko darīt- bija
jādodas uz tirgu. Kur vēl piemērotāku dienu atrast šādai nodarbei, kā
sestdiena! Pati sev negaidot, nolēmu sevi izaicināt un braukt uz tirgu ar
divriteni, nevis kā ierasts- ar auto.
Urā! Man izdevās pastiept savu komforta zonu. Es guvu
pārliecību, ka varu tikt līdz tuvējās pilsētas centram ar divriteni (tiem, kas
zin Aizputes kalnu/leju/trepju/briesmīgās kvalitātes asfalta daudzumu, sapratīs
manu sajūsmu).Tirgū bijām pēdējie klienti un tikām pie lieliskiem
rabarberkātiem (400g). Un šobrīd jau vēl vienu reizi esmu bijusi pilsētā ar
divriteni. Es turpinu staipīt savu komforta zonu un veidoju savu jauno ieradumu pamazām.
ER=K+P
(ER)Efektīvs rezultāts= (K)kaifs+(P)process
(ER)Efektīvs rezultāts= (K)kaifs+(P)process
Pati saldējuma taisīšana, izrādījās pavisam vienkārša: nācās
atsvaidzināt iepriekšējā gadā iegūtās iemaņas un voila!
Vai ir jau gatavs? Tas jautājums izskanēja ar apbrīnojamu regularitāti. |
Šoreiz piesaistīju ārējos resursus: meita skatījās TV un
putoja olu dzeltenumus…
Arī tādas iekārtas dēvē par saldējummašīnā. Roku spēks. |
Pēc tam atkal es skatījos TV un saldēju saldējumu. Tātad, lai pagatavotu lielisku rabarberu saldējumu, ir nepieciešams divritenis un TV :)
Bezē.
Kāpēc šajā rakstā ir pieminēts arī bezē? Protams, saldējums bija bez ē. Bet tie, kuri ir gatavojuši saldējumu, zin, ka tā gatavošanas procesā paliek pāri olu baltumi.Un vislabākais olu baltumu izlietošanas veids ir bezē. Bezē gatavošanas procesā pats galvenais ir divritenis :), jo kā gan citādi sagaidīt, kamēr bezē būs gatavs (1.5 -2 h žāvēšanas 100 grādu temperatūrā), ja ne dodoties kārtīgā izbraukumā ar diviriteni. Lielisku bezē pagatavošanas recepti ņēmu no šejienes >> . Starp citu, ļoti labi aprakstīts, jo pievērsa manu uzmanību sīkumiem, kurus iepriekšējās reizēs nebiju ņēmusi vērā.
Tātad, lai pagatavotu saldējumu ir nepieciešams:
Kāpēc šajā rakstā ir pieminēts arī bezē? Protams, saldējums bija bez ē. Bet tie, kuri ir gatavojuši saldējumu, zin, ka tā gatavošanas procesā paliek pāri olu baltumi.Un vislabākais olu baltumu izlietošanas veids ir bezē. Bezē gatavošanas procesā pats galvenais ir divritenis :), jo kā gan citādi sagaidīt, kamēr bezē būs gatavs (1.5 -2 h žāvēšanas 100 grādu temperatūrā), ja ne dodoties kārtīgā izbraukumā ar diviriteni. Lielisku bezē pagatavošanas recepti ņēmu no šejienes >> . Starp citu, ļoti labi aprakstīts, jo pievērsa manu uzmanību sīkumiem, kurus iepriekšējās reizēs nebiju ņēmusi vērā.
Zaļais saldējums, kas gatavots "pa zaļo", katra "zaļā" sapnis. |
1.Neapmierinātība ar esošo piedāvājumu.
2.Vēlme sasniegt "nāvīgi garda saldējuma" rezultātu.
3.Interneta pieslēgums konkrētā saldējuma pagatavošanas soļu saprašanai.
4.Receptē minētās sastāvdaļas. Piem. rabarberu saldējumam tās ir: 0.5 l salda krējuma, 6 olu dzeltenumi, 200 g cukura, šķipsniņa kanēļa
5.Nepieciešams: plīts, katls, putojamā slotiņa, saldētava. Not ultimate, bet noderīgi: putotājs/mikseris, auksts ūdens un ledusskapis ātrākai atdzesēšanai, saldējuma mašīna.
6.Palīgs- efektīvai resursu izmantošanai.
7.TV - palīga un savai izklaidei.
8. Divritenis un kāda glāze vīna kaifam.
9.Gatavība pagatavot bezē (kur citur likt 6 olbaltumus!), kam vajag 60-80 g cukura, nepilnu tējkaroti etiķa un kukurūzas cietes uz katru olu baltumu, putotāju/mikseri vai izturīgākajiem- putojamo slotiņu, ... cepeškrāsni un milzumdaudz laika, ko var aizpildīt braukājot ar divriteni!
Lai Jums izdodas!
Galvenais- lai process sagādātu baudu! |
p.s. Rabarberu saldējums tiešām bija nāvīgi gards un pazuda neticamā ātrumā.
p.p.s Bezē savukārt ļoti labi garšo pie kafijas...Ar to daudzumu, kas sanāk no 6 olu baltumiem, pietiktu veselai nedēļai, bet mums tomēr izdevās to pievarēt 2 dienas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru